top of page

Tijdens het eerste consult zal uw chiropractie eerst een gesprek met u voeren om zo de klachten die u ervaart goed in beeld te brengen. Hierbij komt onder andere uw ziektegeschiedenis en uw algehele gezondheid aan bod. Daarna doet uw chiropractor een uitgebreid lichamelijk onderzoek waarbij orthopedische, chiropractische en neurologische testen worden gedaan. Hierbij kijken we onder andere naar uw houding, bewegingspatroon, de functie van de gewrichten in wervelkolom en bekken, en naar de spanning en kracht van uw spieren.

Als chiropractor zijn we geschoold in het lezen van röntgenfoto’s en scans (MRI of CT). Mocht u beschikken over dergelijk beeldvormend onderzoek, dan verzoeken we u deze mee te nemen naar de praktijk, zodat we even een kijkje kunnen nemen en zo een zo goed mogelijk beeld kunnen vormen van het probleem. Mocht er beeldvormend onderzoek gemaakt moeten worden, dan gebeurt dit via de huisarts, maar dit is in veel gevallen niet noodzakelijk.

Aan de hand van het gesprek en het lichamelijk onderzoek zal de chiropractor beoordelen of het voor u zinvol is een behandeltraject in te gaan. Mocht de chiropractor u niet kunnen helpen, hoort u dit uiteraard ook. Alvorens te behandelen wordt het behandelplan uitgebreid met u besproken. We streven ernaar om een zo eerlijk en duidelijk mogelijke uitleg te geven en hierbij zullen we altijd rekening houden met uw persoonlijke wensen.

 

Behandeltechnieken

Er worden verschillende chiropractische technieken toegepast tijdens het behandelen. Welke worden toegepast hangt af van uw leeftijd, de aard van uw klachten en uw wensen. Tijdens het eerste consult wordt dit uitgebreid met u besproken, waarna we een behandelplan opstellen die het beste bij u past.

De meest bekende techniek is de manipulatietechniek. Hierbij wordt een snelle, gecontroleerde rekbeweging uitgevoerd op een gewricht met als doel de beweeglijkheid van dat gewricht te herstellen. Bij deze manoeuvre ontstaan kleine gasbelletjes in het gewricht, wat een ‘knakkend’ geluid kan veroorzaken. Hoewel dit de meest besproken techniek binnen de chiropractie is, zijn er nog vele andere technieken die uw chiropractor gebruikt om beweging in het gewricht te bewerkstelligen, zoals de activator en thompson drop techniek. Uw chiropractor werkt ook met technieken om spieren en bindweefsel te behandelen, zoals triggerpointtherapie.

Naast de chiropractische behandeling richten we ons ook op de preventie van uw klachten in de vorm van advies over houding, ergonomie, stressreductie, ademhaling, sport en beweging, voeding en oefeningen.

Resultaat

Een veelgestelde vraag is hoeveel behandelingen nodig zijn om u van uw klachten af te helpen. Dit varieert echter per persoon. Tijdens het eerste consult kan de chiropractor u meer duidelijkheid geven over uw persoonlijke behandelplan.

In de meeste gevallen is het zo dat de eerste behandelingen wat dichter bij elkaar zullen liggen. Naarmate er verbetering optreedt, kunnen de behandelingen geleidelijk afgebouwd worden.

 

Controle behandelingen kunnen in sommige gevallen bijdragen aan het optimaal blijven functioneren van het lichaam. Ten slotte worden onze gewrichten dagelijks gebruikt. Hierbij geldt ‘voorkomen is beter dan genezen’.

 

 Factoren die hier invloed op kunnen hebben zijn:

  • Soort pijnklacht en duur van de klachten

  • De toestand van de wervelkolom vóór de behandeling gestart werd

  • De mate waarin uw lichaam wordt blootgesteld aan belastende houdingen en activiteiten (zwaar lichamelijke beroepen, kantoorbaan)

  • Mentale stress

  • Discipline bij het volhouden van oefeningen

 

Het allerbelangrijkste is dat u weer optimaal functioneert en tevreden bent met het resultaat!

Eerste consult

bottom of page